Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Western lovas felszerelés

2008.07.05

NYEREG

 

Egy gyakorlatlan szem számára esetleg minden western nyereg azonos formájúnak tűnik. Az egyes nyergek azonban nem csupán az árukban és a díszítésükben különböznek egymástól, hanem a funkciójukban is.
Mire figyeljünk a western nyeregnél? Legfontosabb a felépítése, a "belső élet". Minden nyereg rendelkezik egy belső vázzal, egy úgynevezett alapvázzal, amire aztán minden egyebet fölhelyeznek. Ezek a vázak fából vagy műanyagból készülnek. Sok lovas a fából készült nyeregvázra esküszik, mások ezt túl súlyosnak találják.
Nem lehet mindenre érvényes receptet adni arra, hogy melyik nyereg a legjobb, mivel minden lovas és minden ló más és más. Az, hogy egy nyereg megfelelő-e, attól is függ, hogy milyen célra használják. Bizonyos helyeken szokás, hogy a különböző lófajták számára meghatározott nyeregfajtákat készítenek.
A nyeregváz adja meg a nyereg későbbi méretét. A nyeregvázat bőr borítja. Meg kell jegyeznünk, hogy érdemes ügyelni a legalább közepes bőrminőségre, nem csupán a kedvező árat kell figyelembe venni. Nem szabad, hogy a nyereg kellemetlenséget okozzon a lónak vagy a lovasnak. Mielőtt a legelső nyergünket megvásároljuk, javasolt kikérni egy szakértő tanácsát.

 

KANTÁR

 

Tévedés azt hinni, hogy minden western lovat feszítőzablás kantárral kell lovagolni. Sokfajta zabla közül válogathatunk. Minden ló esetében a betanítottságának megfelelő zablát célszerű megtalálni. Honnan lehet tudni, hogy melyik a jó zabla? Ha a ló a fejét rázza, kitátja a száját, feszes a mozgása, akkor valami nincs rendben a zablával.
Az a zabla megfelelő, amelyiket a lovunk elfogad és szeret, és amelyik az idomítottsági fokának is megfelel.
A versenyeken a 3-5 éves lovakat két kézzel kell lovagolni csikózablával (snaffle bit) vagy a kantár zabla nélküli változatával (hackamore). A 6 éves vagy ennél idősebb lovakat csak feszítőzablával, egykezes szárhasználattal szabad lovagolni.

 

ÖLTÖZÉK

 

A versenyekre western stílusú öltözéket írnak elő, ide tartozik a farmer nadrág, western csizma, a cowboy kalap, valamint a galléros, hosszú ujjú farmer ing vagy blúz, zárt a mandzsettával, végig begombolva. Népszerű, de nem kötelező viselet a bőrből készült chaps és a sarkantyú.

 

SARKANTYÚK

Első pillantásra a western sarkantyúk igen kegyetlennek tűnnek, különösen a nagy méretű, sűrű fogazattal rendelkező sarkantyúkerekkel. Kevesen tudják, hogy ha ezeknek a nagy kerekeknek sok kis lekerekített foguk van, akkor azok könnyedén lefutnak a ló hasán, ezért nyugodtan ártalmatlannak tekinthetjük őket. (Aki nem hiszi, nyugodtan próbáljon ki a tenyerén egy ilyen sarkantyút!) A versenyeken is csak ilyet lehet viselni, mivel a bíró mindig eltávolíttatja a durva, megengedhetetlen sarkantyúkat.
Általános tanács a kezdő western lovasok számára, hogy lehetőleg próbáljanak meg sarkantyúk nélkül is ügyesen elboldogulni a lovunkkal. A mexikói sarkantyú pedig a maga hegyes cakkjaival egyszerűen csak falidísznek való!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

............

(Mary, 2010.08.03 13:49)

Sziasztok! Van egy lovas oldalam, de miután elkezdtem szerkeszteni, kaptam egy meglepetéslovat, így gyakorlatilag semmi időm sem maradt a honlapra. Ami most rajta van, addig jutottam el a ló miatt!... Szeretném, ha valaki átvenné a szerkesztését. Bármit csinálhatsz vele, csak egy kérésem van: a téma (lovak) maradjon meg! Ha valakit érdekelne a dolog, a következő e-mail címre várom a jelentkezést: antmari@citromail.hu! A Tárgy (Subject) rovatba írjátok be: Honlap átvétele! Köszi! Mary