Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Welsh-póni

2008.07.05

EREDETE

Az Anglia nyugati partjainál fekvő Wales tartomány őshonos lova. A kelták útján kerültek ide, amelyeknek keleti vérû lovai keveredtek az itt talált pónikkal, és a viszonylagos elzártság miatt az állományban bizonyos konszolidáció jött létre, amely a fajta alapját képezte.

JELLEMZŐI

A Welsh-pónit - marmagasság szerint - négy változatban tenyésztik. Welsh A  Welsh B

Welsh C  Welsh D

Színe leggyakrabban szürke, de tarka kivételével más színekben is megengedett.

HASZNOSÍTÁSA

Széles körben elterjedt gyermekhátas, szabadidő és kocsiló. Jó mozgása, könnyű kezelhetősége ideális gyereklóvá teszi, mellyel külföldön kiterjedten sportolnak is. Ma már az egész világon elterjedt. Központi tenyésztőszervezete az 1902-ben alakult Wells pony and Cob Society.

ÁLLOMÁNYA

A Magyarországon nyilvántartott fajtatiszta egyedek száma 100 körüli. A lovagló (sport) póni nem tekinthető klasszikus értelemben önálló fajtának, hanem a különböző pónifajták és az arab keresztezéséből származik. Nálunk elterjedése fokozatosan várható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

............

(Mary, 2010.08.03 13:47)

Sziasztok! Van egy lovas oldalam, de miután elkezdtem szerkeszteni, kaptam egy meglepetéslovat, így gyakorlatilag semmi időm sem maradt a honlapra. Ami most rajta van, addig jutottam el a ló miatt!... Szeretném, ha valaki átvenné a szerkesztését. Bármit csinálhatsz vele, csak egy kérésem van: a téma (lovak) maradjon meg! Ha valakit érdekelne a dolog, a következő e-mail címre várom a jelentkezést: antmari@citromail.hu! A Tárgy (Subject) rovatba írjátok be: Honlap átvétele! Köszi! Mary