Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Shetlandi póni

2008.07.05

Eredete

 

A Shetland-pónik eredeti őshazája az Angliához tartozó, az Északi-tenger és az Atlanti óceán találkozásánál fekvő Shetland szigetek, amelynek zord időjárású, állandó viharokkal sújtott klímája csak igen gyér vegetáció előfordulását teszi lehetővé. Az itt fellelhető apró termetű lovak őse bizonytalanságba vész. Egyes feltételezések szerint a vikingek, mások a normannok közreműködésével vélik az Észak-Skóciában is honos törpelovak meghonosítását. A szigetek évszázados elzártsága, a zord klíma, a szerény takarmányozás és a természetes körülmények között vadlóként történő tenyésztés egy egyedülálló pónifajta kialakulásához vezetett. Eleinte főleg a cirkuszok közvetítésével terjedt el a kontinens különböző országaiban, majd egyre növekvő népszerűsége egyre több országban alakította ki szervezett tenyésztését.

 

 

Jellemzői

 

Összbenyomás alapján a Shetland-póninak két típusát különítjük el. Az ún. standard változat jellegét tekintve a hidegvérű lovak típusához áll közel. Mély, hengeres törzs, rövid, izmos nyak, erős far, erőteljes csontozat, szabályos, szilárd lábszerkezet jellemzi. Ismertetőjegyei közé tartozik a dús sörény- és farokszőrzet.

 

Hasznosítása

 

A Shetland pónik biztos járású hegyi lovak, testsúlyuk többszörösét képesek nehéz terepen vontatni, vagy málhásként szállítani. Alacsony marmagasságuk ellenére is nagy vonóerejük miatt a XIX. században szívesen alkalmazták őket bányalóként. Különleges típusuk és színgazdagságuk miatt a cirkuszokban is kedveltek. Mai legelterjedtebb hasznosításuk hobby- és gyereklóként terjedt el. Skandináviában sulkyba fogva ügetőversenyeket is rendeznek velük.

 

Állománya

 

Szinte valamennyi Nyugat-európai országban van tenyésztő szervezete, így ennek alapján akár világfajtának is tekinthető. Magyarországi tenyésztését a Póni- és Kislótenyésztők Országos Egyesülete irányítja. A törzskönyvi ellenőrzés alatt álló egyedek száma 30-nál nem több, amely egyedek mindegyike valamely elismert méneskönyvre visszavezethető import, de elég nagy számban találunk Shetland típusú, de ismeretlen származású lovakat, amelyek leginkább valamelyik cirkusz közvetítésével kerültek az országba.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

...........

(Mary, 2010.08.03 13:49)

Sziasztok! Van egy lovas oldalam, de miután elkezdtem szerkeszteni, kaptam egy meglepetéslovat, így gyakorlatilag semmi időm sem maradt a honlapra. Ami most rajta van, addig jutottam el a ló miatt!... Szeretném, ha valaki átvenné a szerkesztését. Bármit csinálhatsz vele, csak egy kérésem van: a téma (lovak) maradjon meg! Ha valakit érdekelne a dolog, a következő e-mail címre várom a jelentkezést: antmari@citromail.hu! A Tárgy (Subject) rovatba írjátok be: Honlap átvétele! Köszi! Mary